De Blauwe Kamer

Met een zonnetje erbij rijd ik al vroeg naar Ron om het op te pikken voor de NS wandeling De Blauwe Kamer. Gezien de voorspelling van mooi weer (met mogelijk een klein buitje) besluiten we om de wandeling te beginnen bij het bezoekerscentrum van De Blauwe Kamer.

Er zijn nog weinig anderen aanwezig als we eerst een klein rondje door het gebied rond het bezoekerscentrum maken. We lopen rustig door het gebied waar de Konikpaarden en Galloway runderen vrij kunnen rondlopen en het is dan ook goed om te kijken waar je je voeten zet. De oude schoorsteen is een overblijfsel van een van de vele steenfabrieken die in dit gebied gestaan hebben.

Na De Blauwe Kamer lopen we rustig over de Grebbedijk richting Rhenen. Hier maken we een kleine omweg langs Militair Ereveld Grebbeberg. Hier zijn voorbereidingen aan de gang voor een herdenking dus houden we het bij een paar foto’s en gaan we niet het ereveld zelf op. Vanaf hier lopen we de Grebbeberg op komen na een kleine kilometer bij een mooi uitzichtpunt.

Het pad kronkelt lekker verder en af en toe moeten we toch even de routebeschrijving erbij pakken om te controleren of we nog goed zitten. Nadat we met een lange trap omlaag zijn gelopen, komen we bij de oever van de Nederrijn uit. We volgen het pad en voor de brug gaan we omhoog richting het NS station van Rhenen, het oorspronkelijke startpunt van de wandeling.

Middels de brug steken we de Nederrijn over en aan de andere kant gaan we weer onder de brug door om bij de andere oever van de rivier uit te komen. We volgen dit pad en lopen tussen de weilanden door tot we uitkomen bij de dijk. Hier vervolgen we het pad en worden dan met een omweg door een nieuw stukje natuur geleidt.

Nog even een blik werpen op de nagebouwde Romeinse wachttoren en dan vervolgen we de weg naar Opheusden alwaar we de veerpont pakken naar De Blauwe Kamer aan de overzijde van de rivier. Het is bijna half twee ’s middags als we weer terug bij de auto zijn. Het is nu behoorlijk druk met veel wandelaars en ook fietsers. De gehele parkeerplaats staat vol en als we wegrijden wordt het plekje direct ingenomen door een wachtende auto.

Ondanks een paar spetters aan het einde van de wandeling is het weer een heerlijke dag geworden. Terug naar huis nemen we een toeristische route vanwege een ongeval op de A1 en waarschijnlijk ook de herdenking bij het ereveld. Ik zet Ron weer thuis af en kan weer terugkijken op een hele mooie wandeling waarbij zeker het eerste gedeelte meer dan de moeite waard is.